Då har förra årets fläderskörd blivit saft! Plockade och frös in fläderblommor i somras och sedan glömdes de bort i frysen. Kom på det nu i julhelgen och satte igång en sats. Idag har den silats och hällts upp på flaskor. Flaskorna är gamla tyska ölflaskor som jag kokt i en stor gryta en stund. Kommer att bli jättefina på en hylla i skafferiet (som jag just nu håller en ganska intensiv övertalningskampanj med min man om att vi skall bygga under trappan)!
Det går jättebra att frysa in fläderblommor för att använda vid senare tillfälle. Det man dock måste tänka på är att de inte får tina upp. Allt annat till saften måste vara förberett så att det bara är att ta ut blommorna ur frysen och lägga direkt ner i sockerlagen. Annars blir de bruna och ser liksom ruttna ut!
Flädersaft
55 st fläderblomsklasar
2 kg socker
3,5 dl vatten
4 st citroner
60 g citronsyra
Koka upp vatten och socker. Riv ner citronskalet och häll i saften från de tvättade citronerna. Blanda ut citronsyran med lite av vätskan. Rör ut den i sockerlagen. Häll i fläderblommorna. Låt stå kallt i fem dagar. Rör någon gång om dagen.
Sila sedan genom silduk och häll upp på flaskor som du kokt för att destillera dem. Om du vill vara på den säkra sidan så går det bra att hälla upp saften på väl rengjorda PET-flaskor och sedan frysa in. Fyll inte saften ända upp då vätska sväller då den blir fryst.
Önskar dig framgång i skafferiplaneringen
SvaraRadera